Page 5 - gooizaken13
P. 5
InterviewcolumnVan de tuinarchitectDe gele brigadeZe zijn er weer, de vrouwelijke soldaten van de gele brigade. Ze spatten van de kleur in het nog saaie stille landschap. Ze chargeren het mono- tone grijs van de winterse natuur in de tuin waar de rijp als een kristallen aanslag nog over het ga- zon ligt. Toch zie je steeds meer warm bloeiende narcissen en forsythia’s in perken en tuinen. Ze lijken met hun geel de onverzettelijkheid van het leven en van de voortgang te bevestigen.Ze lijken te zeggen dat we vertrokken zijn, op weg naar iets nieuws. Het geklaag en gesteun van de winter wordt weldra verslagen door het gele gekrioel. De lente maakt ons wakker, alles is in beweging maar niets is al af. De komst van de lente is onomkeerbaar. Het point of no return is bereikt.Weet je wat ik zo heerlijk vind? In de lente krijgt iedereen weer zin in de tuin.Weldra gaat de telefoon weer en vraagt menig tuinbezitter om eens langs te komen om de tuinplannen voor straks te bespreken. De lente begint en we moeten beslissen hoe we moeten snoeien en knotten en zagen, wat we willen ver- of aanplanten, zo nodig omzetten of elimineren. Het gazon verdubbelen, eruit of flink verwennen. Kiezen we voor een vijver of gaat-ie er juist uit? Vervangen we de oude schutting en gaat het schuurtje naar de andere kant, of helemaal weg.Tja, en de bestrating heeft wel erg te lijden ge- had van de vorst, dus zullen we dan toch maar die nieuwe keramische tegels erin laten leggen? Kiezen we voor een veranda of overkapping, want dan kunnen we lekker lang buiten zitten tijdens die lange zwoele zomeravonden die gaan komen...We weten nog niet hoe de zomer zal worden, wat zeg ik, de lente is maar net begonnen. Alles groeit en ontwikkelt. Houd je daarom ook zo van de lente?Laat je inspireren op www.joosbuiten.nlJolanda Vreeken ontwerpt en Groencombinatie Ruisendaal realiseert.Joosbuiten Ontwerpt tuin park en plein www.joosbuiten.nl 06-27323766 jolanda@joosbuiten.nlGroencombinatie Ruisendaal Tuinaanleg en onderhoud www.groencombinatie.nl 035-6943269 info@groencombinatie.nlDoor Yvette GeertsProduct verkopen lastiger dan ontwikkelenVerse bereiding.HUIZEN - Cool-Spot, het bedrijf dat in de MKB innovatie top 100 2014 stond, heeft na de deelname aan de Horecava half januari en een interview op BNR eind vorig jaar de vraag naar de door haar ontwikkelde koeltechnologie behoorlijk zien stijgen.Cool-Spot levert oplossingen voor horeca en retail door middel van een nieuwe koeltechnologie met als doel de kwaliteit van verse etenswaren te verhogen en de levensduur te verlengen. Het bedrijf uit Huizen is in handen van Joop Rustemeijer (60) en Corine van der Sloot (49). Ze kwamen elkaar per toeval tegen en het klikte direct. Rustemeijer: “Een product bedenken is niet zo moeilijk; het verkopen en de marketing is vaak de grootste uitdaging. Ik was op zoek naar iemand die dat op zich kon nemen.”In 2009 kreeg Rustemeijer van een van zijn klanten, een zakenrestaurant in Almere, de vraag om mee te denken aan een oplossing voor het ‘koelprobleem’ in zijn keuken. In de keuken worden zowel koude als war- me gerechten bereid en dan blijk je al snel tegen allerleizichzelf echter niet als uitvinder. “Echte uitvinders vin- den dingen vooral voor de lol uit, dat zijn wetenschap- pers. Ik ben vooral een praktijkmens én ondernemer. Wij zijn wel een bedrijf dat de uitdaging aangaat als anderen geen oplossing weten, het liefst eenvoudige en praktische oplossingen, niet al te high tech, gewoon basic.”Cool-Spot in de praktijkVan der Sloot legt het principe en de werking van Cool-Corine van der Sloot.eisen en regels aan te lopen om bederf te voorkomen. Zomaar een scheiding aanbrengen, zeker in een keuken van beperkte omvang, bleek niet zo eenvoudig. Het uit- vinders- en ondernemersbrein van Rustemeijer werd getriggerd. Hij had zo veel vertrouwen in het vinden van de juiste oplossing dat hij, op basis van no cure no pay, aan de slag ging voor zijn klant. Na een periode van testen, ontwikkeling en onderzoek naar bestaande, ver- gelijkbare Europese of wereldwijde systemen werd in januari 2013 patent aangevraagd. Drie maanden later was Cool-Spot volledig gepatenteerd.Niet ingewikkeld, wel uitzonderlijkTechnisch is het product niet al te ingewikkeld: uit- gangspunt zijn natuurkundige principes als kou en vocht. Van der Sloot: “Als je niet technisch bent is het wellicht lastig, maar ik denk dat het niet ingewikkeld is, eerder uitzonderlijk.” Rustemeijer vult aan: “Het product is echt ontstaan vanuit mijn denkkracht en eigenwijs- heid.” Van der Sloot lacht: “Als we hem zijn gang laten gaan vindt hij elke dag wel iets uit.” Rustemeijer zietSpot dan ook eenvoudig uit. “Koude lucht is droog en wanneer je dat op etenswaren loslaat drogen deze uit. Deze techniek, het vriesdrogen, wordt bij andere type koelinstallaties gebruikt, wij gebruiken die techniek niet. Ook een probleem waar specifiek (bedrijfs)restau- rants, kantines en overige horeca mee geconfronteerd worden is het presenteren en bereiden van voedsel in de open lucht. Dit is,om bederf te voorkomen, aan strenge eisen en regels gebonden, vastgelegd in de Hy- giënecode voor de Horeca.In korte tijd heeft Cool-Spot het aantal klanten zien groeien van 15 in december 2014 tot 18 nu. De ko- mende tijd wordt ingezet op een verdere toename van de groei. Een verandering van mindset bij potentiële klanten lijkt daarbij cruciaal. Rustemeijer: “Op scholen leer je dat je verse etenswaren zo kort mogelijk op de werkbank moet houden, er wordt nog vaak voor de be- kende oplossingen gekozen. Met ons koelingssysteem kun je verse etenswaren, zelfs tonijn, de hele dag laten liggen op je werkblad. Het gaat om een verandering in de mindset.”DuurzaamAls ondernemer zocht Rustemeijer naar een duur- zame oplossing. Duurzaam voor hem als ondernemer, gericht op een inkomen op lange termijn, maar ook duurzaam voor de klant. Zoals tijdwinst, etenswaren hoeven niet meer iedere keer opgeborgen te worden en een afname van voedselverspilling, wat ook het milieu ten goede komt.Een koude dekenCool-Spot zorgt voor een ‘deken’ van koude lucht tot circa 20 cm hoogte en ultraschoon, een unieke com- binatie van koude lucht en fijn verneveld vocht met een constante temperatuur tussen 3 en 7°C op het werkblad. En juist die combinatie van een constante temperatuur, een maximum van 7°C en de fijn be- nevelde lucht onderscheidt Cool-Spot van de meest gangbare en ook bekendere koelingssystemen.


































































































   3   4   5   6   7