Page 23 - spiegelschrift8
P. 23
Spiegelstraat - Herenstraat Door Pieter SchutFrank van de Drank:25 jaar in het vakFrank Valkenhoff (51) staat in het Spiegel ook wel bekend als Frank van de Drank. Hij is eigenaar van de Bussumsche Wijnkoopery Anno 1907 in de Spiegelstraat en zit dit jaar precies een kwart eeuw in het vak. Spiegelschrift ging bij hem op bezoek.Frank Valckenhof: “Men is vooral bétere wijn gaan drinken”.meer vraag naar wijn uit de ‘warme’ landen, zoals Australië en Chili. Dat levert wijn op met een hoger alcoholpercentage, soms van wel vijftien procent. Terwijl vroeger elf procent heel gewoon was. Ik ben gespecialiseerd in de klas- sieke wijnlanden: Frankrijk, Italië en Spanjeen Oostenrijk voor de Grüner Veltliner. De vraag naar de klassieke wijnen komt trouwens steeds meer terug.(vervolg op pagina 25)Uit kelderrestanten neemt De Bussumsche Wijnkoopery anno 1907 regelmatig oude partijen over. Deze Chateau- neuf du Pape uit 1953 werd door Frank geproefd en smaakte volgens hem nog altijd uitstekend.Op de lange tafel in het proeflokaal, achterin de Bussumsche Wijnkoopery, staan zes bestofte flessen rode wijn. Chateauneuf du Pape uit 1953. Zijn die na 61 jaar nog steeds drinkbaar? Frank Valkenhoff twijfelt er niet aan: “Ja hoor, dat denk ik zeker. Ik krijg re- gelmatig oude wijnen uit kelders hier in het Spiegel aangeboden. En omdat die wijn lang- durig donker en koel bewaard is en kwalitatief hoogstaand, is die ook na zestig jaar nog goed”.Frank is 25 jaar geleden bij toeval in het slij- tersvak terecht gekomen: “Ik zat in militaire dienst en zocht er een studie bij. Omdat ik gek was op Belgische bieren, leek de slijterij- opleiding me wel wat. Daarna ben ik begon- nen bij een zaak in Hilversum en toen bleek al snel dat ik een prima smaakgeheugen heb. Ik kan dus heel goed proeven en die smaak dan onthouden”. Frank deed meer opleidingen, werd vinoloog en lid van het proefpanel PersWijn. Hij kwam in dienst van de Bussumsche Wijnkoopery, waarvan hij nu eigenaar is. Sinds 2002 is zijn zaak aan de Spiegelstraat gevestigd.Is er in die 25 jaar veel veranderd? Frank: “Zeker, heel veel. Toen waren we een klein winkeltje, nu opereren we wereldwijd via het internet. Toen werden er nog veel kerst- pakketten met wijn verkocht, nu is die markttotaal ingestort. Men is wel meer en vooral bétere wijn gaan drinken”.Via de website Best of Wines gaan Frank’s wijnen de hele wereld overOpslagruimteIn Naarden heeft Valkenhoff een geklimati- seerde opslagruimte van 400 vierkante meter met meer dan 30.000 flessen wijn. Die blij- ven niet allemaal in het Spiegel of het Gooi, maar gaan via Frank’s website Best of Wines de hele wereld over. Tot aan Zuid-Korea en Japan aan toe.“Ik wil vooral in de prijsklasse tussen de vijf en tien euro per fles de beste zijn. Alles wat ik verkoop heb ik altijd eerst zelf geproefd. Als ik een wijn niet lekker vind, gaat ie weg. Ik verkoop alleen wijnen waar ik zelf achter kan staan. Ook hoef ik geen grote partijen te kopen, zoals supermarkten doen. Laatst had ik een partijtje met maar zestig flessen witte Bourgogne. Geen probleem. Ik verkoop al- leen wat ik zelf op voorraad heb”.“De smaak van de consument is wel veran- derd de afgelopen 25 jaar. Er is tegenwoordig23